Як побудований процес навчання в університетах в умовах воєнного стану?

Під час вибору університету виникає багато питань стосовно організації навчального процесу. А в умовах воєнного стану й поготів! Тотальні блекаути, періодичні обстріли інфраструктури країни й нестабільність — ці виклики вимагають від закладів освіти рішучих дій. 

❓ Отже, яким чином побудовано навчальний процес в українських ЗВО сьогодні? Як вдалося зменшити вплив війни на навчальний процес? 

Kharkiv IT Cluster розібрався із цими питаннями й готовий надати чітку відповідь 👇🏻👇🏻

Більшість закладів вищої освіти з південно-східних регіонів України тимчасово перемістилися у більш безпечні, наскільки це можливо, локації. 

  • Навчання проводиться дистанційно (онлайн)

Ті викладачі та студенти, які переїхали через війну з рідних регіонів до більш спокійних областей чи закордон, там продовжують навчальний процес. Враховуючи попередній досвід кількох карантинних років, усі вже адаптувалися до онлайн-освіти. 

  • Повітряні тривоги чи прильоти

Працівники ЗВО, які залишилися у своїх регіонах та продовжують працювати, на момент повітряних тривог чи прильотів повинні спускатися до бомбосховищ.

  • Блекаути 

Осінню стався новий виклик: масові блекаути, через ракетні удари, на енергосистему, які призупинили навчальний процес, але ненадовго. Генератори, старлінки, пункти незламності — усе це допомагало проводити заняття. Викладачі надсилали записи занять студентам та завантажували їх до персональних навчальних систем для зручності опанування.

Звісно, війна має негативний вплив на освіту, проте з відповідними зусиллями та підтримкою сучасні ЗВО України зменшують ці наслідки та допомагають студентам адаптуватися.

Освітній фронт має боротися за майбутнє країни не менш потужно, ніж військові на передовій. Окупанти вважають, що, знищивши будівлі наших університетів, вони знищать наш потенціал і жагу до навчання. Але вони помиляються. Українці — нація, яка завжди прагнула до знань та правди, тож ніщо не зможе нас зупинити у цій боротьбі.

Тож, якщо ви плануєте цьогоріч вступати у навчальні заклади — обирайте українські ЗВО!